JAMKULTURER - seminarium & workshop

event-img3

10.50-11.35 samtal – Musiker och dansare från olika musikaliska traditioner och med olika erfarenhet diskuterar fenomenet ”jam” under ledning av en moderator. Vad är ett jam? Hur ser ett jam ut inom olika genrer och kulturer? Hur fungerar eventuella makthierarkier inom jammen och hur ser de ut? Vem eller vilka styr och vilka följer? Kan det skifta under jammets gång? Vilka uttalade och outtalade regler och normer gäller? Vad händer om olika regelverk möts? Vilken betydelse har omständigheter som plats, eventuell publik, sammanhang, teknik etc? Finns det något som ett förutsättningslöst jam? Hur uppnår man i så fall det?

11.45-12.45 jamworkshop – Deltagarna provar under ledning av fyra musiker/dansare från olika musikaliska traditioner och med olika musikalisk erfarenhet att jamma i fyra olika ”jamstilar”, med olika utgångspunkter och med olika ”spelregler”. Genom spelet/dansen undersöker gruppen tillsammans hur olika ramar och förhållningssätt påverkar musik, dans och deltagare i jammet. Sångare, dansare och instrumentalister (medtag instrument!) är välkomna. Grundläggande kunskaper på instrument eller motsv rekommenderas. Ingen föranmälan. Gratis.

Paneldeltagare: Milla Strandberg, sångare, främst utbildad vid Complete Vocal Institute i Danmark. I grunden är hon flamencosångare men intresserar sig för improvisation och association mellan genrer. Milla jobbar med rösten som hantverk och använder olika rösttekniker. Hennes väg in i improvisation går via experimentell musik och flamenco. Atab Bayo, dansare och slagverkare inom västafrikansk tradition, verksam som artist och pedagog sedan 1995. Han är född i Senegal och baserad i Sverige sedan 2001 och undervisar i västafrikanskt slagverk och dans bl a i Kulturskolan Stockholm. Mihail Dinchev är bulgarisk musik- och dansartist som är bosatt och aktiv i Sverige sedan 2001. Hans huvudinstrument är den bulgariska folklutan tambura och han är väl anlitad som dansare och dansinstruktör inom bulgarisk och romsk folkdans. Mihail är medlem i musikgrupperna Lele Lele Orchestra (lele-lele.se) och 3 Leva (trioleva.com). Mona Johansson är sångare och gitarrist med rötter i både svensk och amerikansk musiktradition. Mona är verksam som artist och låtskrivare och sedan 2011 leder hon regelbundet blues-jam på S:ta Clara Restaurant, Gamla stan, Stockholm.

Moderator: Moa Danielson Grimstad, musiker, producent och pedagog inom bl a indisk klassisk musik och balkanmusik. Moa är utbildad i den indiska gurushishya-traditionen samt på KMH och Norges Musikkhögskole och är grundare av EPOS Nätverk och Stockholm Sangeet Conference.
Arr: EPOS, Equality and Plurality On Stage

Moa Danielson Grimstad
moa.danielson@rfod.se
0735-506536

Photos/Documents