EPOS Avslutningsevent

event-img3

Möt artisterna i mentorprojektet EPOS 2015, som undersöker och bryter upp hierarkierna inom folk- och världsmusiken och -dansen. Mellan två spän- nande set bjuds det på samtal om jämställdhet och mångfald på scen.
EPOS är ett mentorprojekt med syftet att fler kvinnor ska synas på scener, i folk- och världsmusik / dansgenren och på ledande positioner i kulturlivet. I projektet ingår även ett nätverk med syfte att öka jämställdhet och mångfald inom folk- och världsmusik och dans i Sverige. Deltagarna är från olika platser i landet.
 
Medverkande:

Emma Swensson är unik i Sverige med att spela oboe och frilansa inom genren folk och världsmusik. Nyfikenhet för ny musik är driv- kraften bakom och klangen sticker ut, men lämnar ingen oberörd.
 
Julia Westberg är en folkmusiker som spirat ur den gotländska myllan och senare utbildat sig vid Musikhögskolan i Malmö. Med sång och harpa framför hon egna och andras låtar och visor.
 
Tuulikki Bartosik, estnisk accordeonist och låtskrivare, spelar musik som har rötter i Estland men även är kryddad med musikaliska influenser från de människor och ställen som korsat hennes liv. www.tuulikkibartosik.com
 
Anki Wallgren är en gränsöverskridande sångerska, röstkonstnär och kompositör. Hon sjunger alltifrån flamenco, latinamerikansk och svensk folkmusik till fri improvisation. Nyfikenhet är det som driver henne och hon söker ständigt efter nya sätt att använda sin röst på.
 
Mia G Ådin – sång, fiol, nyckelharpa. Mia har sin musikaliska basi nordligaste Bohuslän och Nordsjöländerna, och har turnerat internationellt i olika konstellationer i mer än tre decennier. Hon har gett ut ett flertal kritikerrosade CD-skivor samt mottagit olika priser. www.miagadin.se
 
Afra Rubino – flamencogitarristen Afra Rubinos musik är en blandning av traditionell flamenco, latinamerikansk gitarr och progressivare element. Utbildad och verksam i Spanien under många år levererar hon numera från sin hemstad Göteborg.
 
Johanna Sevä, jojkare och ljudutforskare, från Vittangi Sameby. Aktiv solo och med gruppen Moivi. Inspireras av naturen. Provar nytt, intresserad av det gamla. www.moivi.se
 
Cais-Marie Björnlod, maskör, dansare, koreograf som rör sig mellan foto, dans och skulptur. Utforskar teman som utsatthet, frihet, sorg och modet att gå vidare, i skärningspunkten mellan vackert och obehagligt.
 
Pauline Reibell (klassisk indisk dans) och Rocio Vilaplana (fiol) har mötts under EPOS Mentorprogram 2015, och visar ett utdrag ur ett nytt projekt: Havsdagg. Medverkar gör även Sofia Castro (flamencodans).
Havsdagg har inspirerats av argentinska poeten Alfonsina Stornis sista poem »Voy a dormir«, såväl som av sången »Alfonsina y el mar«. Genom vågor av flamenco, indisk dans och fiolmusik, utforskar tre kvinnor Alfonsinas dualitet mellan den beskyddande Naturen och mänsklig passion.
 
Anne Kalmering – konferencier. Anne Kalmering & Miriam Oldenburg har sedan 1995 musicerat och berört på konsertscener, skolor, vardags- rum, teatrar, radio, tv och festivaler, både i Sverige och internationellt.
De utgör en färgstark duo som bjuder på sin musik och sig själva – en musik full av känsla, själ och hjärta.
 
Konferencier: Anne Kalmering

Photos/Documents